Canasta

Published on Author simon

Canasta är ett förhållandevis modernt kortspel som utvecklades i Uruguay på 40-talet men spred sig snabbt över världen. Ett tag var det ett av det mest populära kortspelen och redan på femtiotalet hade det gått om Bridge i antal spelare. Det är ett av få populära sällskapsspel som kommer från Sydamerika.

Canasta betyder “Korg” på spanska. Man tror att namnet kommer från att man ursprungligen hade just en korg i mitten på bordet där man dumpade använda och icke-utdelade kort. Även om spelet tappat i popularitet (liksom kanske alla icke-datorbaserade spel), så är det roligt och väl värt att testa för den som gillar kortspel.

Spelare och kort

Canasta är ett spel som bygger på att man ska vara fyra spelare som bildar två par som spelar tillsammans mot varandra. På så sätt påminner det om bridge, även om spelet anses tillhöra den så kallade Rummy-familjen (där gin rummy kanske är det mest kända spelet i den familjen).

Det finns dock också specialregler för att spela med två eller tre spelare där man tävlar alla mot alla, och också för sex spelare i tre lag. Grundvarianten av canasta spelas med två standardkortlekar inklusive de fyra jokrarna. Jokrar och tvåor är “vilda” och kan spelas som vilket kort som helst.

Hur spelar man canasta

I början av spelet delas elva kort ut till respektive spelare. Övriga läggs i en hög i mitten av bordet. Spelaren vars tur det är drar ett kort från högen och ser över sin hand. Om du har en kombination av kort med samma valör kan du lägga ut den på bordet och få poäng.

När detta är klart lägger sedan spelaren ett kort i slänghögen och nästa person tar vid. I vissa fall kan man också få plocka upp hela slänghögen. När spelet är slut räknas poäng ihop för de serier man har (en canasta – sju kort – är värd mest). Först till 5 000 poäng vinner spelet.