Hjärter

Published on Author simon

Hjärter är ett klassiskt stickspel som har roat många kortspelare genom tiderna. Grundvarianten av hjärter är baserad på fyra deltagare men det går bra att spela även med ett annat antal spelare. Hjärter är ett enkelt kortspel utan komplicerade regler som gör det till ett lämpligt spel för personer i alla åldrar.

Du behöver inte någon speciell utrustning för att kunna spela ett roligt parti hjärter, samla bara några goda vänner och ta fram en vanlig kortlek samt papper och penna. Utse en person som är ansvarig för att notera poängen, blanda leken och sedan är ni redo att köra igång.

Spelets regler

Spelet börjar med att givaren delar ut hela kortleken, hur många kort varje spelare får beror på hur många som deltar. Sedan väljer varje spelare ut tre kort som skickas vidare till spelaren till vänster. Den spelare som har klöver två på hand är automatiskt den som börjar genom att lägga ut detta kort.

Efter detta är det ett klassiskt sticktagnings-spel som följer. Spelarna måste följa färg och den som lägger det högsta kortet tar hem sticket. Har en spelare inget kort i den aktuella färgen går det att saka, det vill säga offra ett kort i en annan färg. När alla kort spelats ut räknas poängen samman.

Taktik

Målet är att få så lite poäng som möjligt. Poäng får du när du tar hem ett kort av färgen hjärter samt spader dam. Varje hjärter-kort är värt en poäng och spader dam 13. Spelet slutar när någon av spelarna når 100 poäng. Den spelare som har lägst antal poäng då är vinnare av partiet.

För att undvika att få poäng finns det två taktiker. Antingen försöker du helt undvika de kort som ger poäng eller så försöker du ta hem dem alla. Lyckas du vinna alla kort av färgen hjärter samt spader dam får du inga poäng alls medan alla de andra spelarna tilldelas hela 26 poäng var.