Poker

Published on Author simon

Om man är några kompisar som vill ha något roligt att göra är poker kanske det bästa sättet att roa sig. Det finns många olika varianter av poker men den absolut vanligaste och mest populära är Texas Hold’em. Det har blivit den största pokervarianten av många anledningar men främst är det sannolikt att den dels är väldigt lätt att lära sig men sen också att den manar till mer spänning än till exempel den traditionella femkortspokern som man är van att se i gamla cowboyfilmer, utan att bli allt för komplicerad. Tittar man på till exempel 7 card stud eller Omaha så är dessa varianter lite mer invecklade och det gör dem med bra koll på spelet en större fördel mot de som har mindre koll.

Texas hold’em är så där lite lagom enkelt att vem som helst faktiskt kan spela och hålla sig flytande en stund med en gnutta försiktighet och sunt förnuft.

Så, hur fungerar egentligen Texas hold’em?

Spelet

Texas Hold’em kan spelas med upp till 10 olika spelare utan större problem. Det är för att varje spelare bara har två unika kort. Så endast 20 kort av 52 går åt för att ge alla spelare sina kort. Därefter delas det ut 5 kort på bordet i tre omgångar. Första omgången läggs 3 ut kort. Dessa kort kallas för floppen. Därefter kommer ett kort till som kallas turn-kortet och slutligen kommer det sista kortet som kallas river. Innan varje omgång med kort som delas ut på bordet är det en bettingrunda. Efter att river-kortet delas ut följer också en sista bettingrunda.

Varje gång det är ens egen tur att agera så kan man välja att syna, höja, lägga sig eller checka. Vad man väljer beror så klart på vad man själv har för kort samt vad man tror att motståndarna har eller tänker göra. Varje hand avgörs antingen genom att de spelare som är kvar efter riverkortets bettingrunda visar sina kort och den som har bäst hand vinner eller att en spelare är ensam kvar och att de andra har lagt sig. Om man är ensam kvar är det ingen som kan utmana potten och då vinner man handen utan att behöva visa sina kort.

Precis som i vanlig poker så rankas händerna från lägsta till högsta i ordningen: par, tvåpar, triss, stege, färg, kåk, fyrtal och slutligen bäst är färgstege.